Variotherm szegélyfűtések 2 típusa

Műszaki és szerelési alapinformációk

A Variotherm szegélyfűtések
kialakítása

A Classic és a Delta típusok

Variotherm szegélyfűtés elhelyezése

Egy rendszer, három funkció:
fűtés, hűtés és teljes falfelület

d

Hogyan működnek a szegélyfűtések?

A szegélyfűtőtesteket – melyek a falakat felmelegítik fel – lehetőség szerint a külső falak teljes hosszán szereljük fel őket. A levegő a padlószintről felfelé áramlik át szegélyfűtőn és a jelentős hőmérséklet-különbség miatt a közvetlenül a fal melletti zónában kezd függőlegesen keringeni. Ezt a jelenséget Coandă-effektusnak nevezik. Felfelé haladva a levegő átadja az általa szállított hőt a falnak, mely aztán a helyiség levegőjébe rétegződik.

A felmelegedett falfelület sugárzó fűtőfelületté válik és kialakul a kellemes helyiségklíma. Az alábbi infravörös felvételek bizonyítják a Variotherm szegélyfűtések gyors működését: néhány percen belül felépül az a meleg levegő fátyol, amely leárnyékolja a falak hidegsugárzását és felmelegíti a falat.

Variotherm szegélyfűtés működési elve

Hőmérsékleti görbe

Az ábra a helyiségben kialakuló hőmérséklet-eloszlási görbét mutatja egy szegélyfűtéssel fűtött nappaliban. Jól látható a padló és a mennyezet közötti csekély hőmérséklet különbség.

A szaggatott vonalak a mérőszonda által érzékelt sugárzó hőt jelzik. Ez egyértelműen magasabb, mint a szoba tényleges léghőmérséklete, mely bizonyítja, hogy a komfortérzet már energiatakarékos, alacsony helyiség-léghőmérséklet mellett is elérhető.

Variotherm szegélyfűtés hőmérséklet-eloszlás a helyiségben

BKH1 típusok

Variotherm BKH1 típusú padlókonvektorok keresztmetszete

BKH2 típusok

Variotherm BKH2 típusú padlókonvektorok keresztmetszete

A Coandă-effektus

A finom, meleglevegő-fátyol a hideg felületek előtt kering. A meleg levegő egységesen oszlik el a helyiségben és csak igen lassan süllyed a padlószint felé, így a fűtés során nem alakulnak ki jelentős légáramlások.

A Variotherm padlócsatorna-fűtők közvetlenül a nagy, (nyitható) üvegfelületek előtt kerülnek beépítésre, így ezek mentén rövid idő alatt felépül a meleglevegő-fátyol, a hideg pedig kívül marad.

A padlókonvektorok működési elve: a Coandä-effektus

Részletek és szerkezeti elemek

A Variotherm padlókonvektorokat a válaszott hosszúságban, előre összeszerelve szállítunk, a helyszínen csak a helyére igazítjuk és lecsavarozzuk. Opcionálisan a Variotherm előremenő és visszatérő szelepek illetve az ellátóvezetékek 3/4″-os csatlakozó csavarzatai is előszerelhetők.

Az ellátóvezetékek furatai – megrendelői igény alapján – a véglemezeken, vagy az oldalfalakon is kialakíthatók.

A Variotherm padlókonvektorok szerkezete
b

Rácstípusok

A járható feltekerhető (ROLL) és lineáris (LINEAR) rácsok védik a fűtőelemeket. A bármikor eltávolítható és tisztítható rácsok három színben (natúr alumínium, világos bronz és fekete) kaphatók. Nyáron a rácsokat a padlóburkolat stílusának megfelelő burkolólapokra lehet cserélni.

Variotherm padlókonvektor rácsszínek és típusok

Fűtőelemek

A Variotherm padlókonvektorok és szegélyfűtők magját a fűtőelemek képezik.
Működésük rendkívül hatékonyan, hőleadásuk optimális.

A fűtőelemek ø18 × 0,5 mm-es rézcsőből (DIN EN 12 449) és 56 × 78 mm-es alumínium lamellákból épülnek fel, melyeket speciális gyártási eljárással kötünk össze. Hőteljesítményük – a fémes kapcsolatnak köszönhetően – különösen nagy.

Variotherm HL18 fűtőelem

A padlócsatorna-fűtők tervezése és elrendezése

A padlókonvektorok méretezése a következőktől függ:

  • az előremenő fűtővíz-hőmérséklet
  • a kívánt teljesítmény
  • a lehetséges beépítési hossz

A padlócsatorna-fűtés tervezésekor fontos a maximális előremenő fűtővíz-hőmérséklet megfelelő megválasztása, annak érdekében, hogy a helyiség az elvárt komfortot biztosítsa: mi legfeljebb 60 °C-ot ajánlunk. Ha ennél magasabb előremenő hőmérsékletet választunk, a lamellák hőmérséklete meghaladhatja a porfeláramlás határhőmérsékletét, mely egészségtelen levegőminőséghez vezet. A helyiség klímája 50-55 °C-os legmagasabb előremenő fűtővízhőmérséklet mellett válik a legkényelmesebbé.

Az ideális eset:
A hideg felületek befolyása a helyiségklímára akkor árnyékolható a legoptimálisabb módon, ha a padlókonvektort a teljes üvegfelület mentén helyezzük el (padlóval érintkező üvegfelületek esetén, pl. télikertekben, teraszajtók előtt).

Egy fűtőkör ajánlott maximális hossza:
BKH1, BKH1 mini: 7,5 m (7,5 m fűtőelem).
BKH2, BKH2 mini: 5,0 m (10 m fűtőelem).

Ha a padlócsatorna-fűtést felületfűtéssel kombináljuk (pl. padló-, fal- vagy mennyezetfűtés), akkor a helyiség fűtési hőigényét teljes mértékben fedezni tudjuk és így, egy minden szempontból komfortos helyiségklímát érünk el.

Beépítési példák

Az üvegfelülettől távolabb

Variotherm padlókonvektor elhelyezése az üvegfelülettől távolabb

Közvetlenül az üvegfelület mellett

Variotherm padlókonvektor elhelyezése közvetlenül az üvegfelület mellett

Gyors és egyszerű telepítés

A Variotherm minden padlókonvektort a megrendelt hosszúságban, előre összeszerelve szállít a beépítés helyszínére, ahol már csak a helyére kell igazítani és le kell csavarozni őket. A belső szintezőcsavarok segítségével a padlócsatorna-fűtő a padlóburkolat szintjéhez pontosan beállítható, míg esetleges utólagos utánállítások bármikor elvégezhetők; alátöltés nem szükséges.

A padlócsatorna-fűtő fűtési hálózatba kötését, majd az esztrichréteg felvitele után a padlóburkolat lerakása következik. A lineáris vagy feltekerhető rácsok elhelyezését követően a padlócsatorna-fűtő felülete azonnal járható.

Variotherm padlócsatorna fűtők szerelése

Minden kéznél!

A Variotherm által fejlesztett magas hatásfokú fűtőelemek

Variotherm fűtőelemek

Meleglevegő függönnyel az üvegfelület hideghatása ellen

Variotherm padlókonvektorok meleglevegő függönyt építenek fel

LINEAR rács Variotherm padlócsatorna-fűtők részére

Linear rács Variotherm padlócsatorna fűtők részére

ROLL rács Variotherm padlócsatorna-fűtők részére

Roll rács Variotherm padlócsatorna fűtők részére

A natúr alumínium, a világos bronz és a fekete rácsszínek 

Variotherm padlókonvektorok rácsszínei

VarioOsztó 5.0 fűtési és hűtési osztó-gyűjtő

Variotherm VarioOsztó 5.0 osztó-gyűjtő