Variotherm száraz rendszerű akusztikus mennyezetfűtés és mennyezethűtés

Műszaki és szerelési alapinformációk

A száraz rendszerű akusztikus
mennyezethűtések és
mennyezetfűtések kialakítása

A ModulDecke Akustik rendszer

Variotherm száraz rendszerű akusztikus hűtő fűtő álmennyezet

Egy rendszer, három funkció:
hűtés, fűtés és zajcsillapítás

száraz mennyezetfűtés Variotherm

Száraz mennyezetfűtés beépítési útmutató, videó magyar nyelven

A Variotherm száraz rendszerű hűtő és -fűtő álmennyezet akusztikai funkcióval

A Variotherm száraz rendszerű fűtő/hűtő álmennyezet egy rugalmasan alkalmazható modulrendszerre épül, amelynek tagjai építésbiológiai szempontból bevizsgált gipszrostlemezekből készülnek. A VarioModul csöveket (alumíniumbetétes, többrétegű, kompozit csövek) a modul gyártása során integráljuk a modulok hátoldalába, így azok nem jelennek meg a helyiségben. Ha a rendszert hőtermelő berendezéshez csatlakoztatjuk, télen mennyezetfűtéssé alakul át, ekkor – hűtött víz helyett –  26 és 38 °C közötti hőmérsékletű meleg víz áramlik a csöveken keresztül. A kész rendszer hűtés, fűtés és mennyezetfelület egyben.

Az akusztikus mennyezet tompítja a helyiség alapzaját. A modul modul perforációja és a hátoldalán található akusztikai filc a hanghullámokat a modul mögött található üregbe irányítja, így a hang megtörik. Pontosabban fogalmazva, az akusztikus mennyezet csökkenti a visszhang időt a helyiségben.

Különleges részlet: A Variotherm esetében az akusztikai perforációt nem takarják hűtő-/fűtőelemek. Ez az egyetlen módja a bevizsgált és garantált zajcsökkentés megvalósításának!

Variotherm szäraz rendszerű akusztikus álmennyezet elemei

Rugalmas modulméretek – gyors telepítés

A 18 mm vastag gipszrost alapú akusztikus mennyezeti hűtő- és fűtőmodulok kétféle furatmintával szállíthatók: 8 milliméteres blokkperforációval és 6 vagy 12 mm-es felületi perforációval. Ezek segítségével a mennyezetet kívánságaink szerint alakítható ki.

Variotherm akusztikus modulok előnézete
Variotherm akusztikus modulok hátulnézete
Variotherm száraz rendszerű akusztikus modulok mérete

A száraz rendszerű modul lapok Jellemzői

Gipszrost alaplemez: Az építésbiológiai szempontból bevizsgált gipszrostlemez újrahasznosított papírrostokból, gipszből és vízből (kötőanyag nélkül) áll. Az alkotóelemeket nagy nyomás alatt préselik, melynek eredményeképp stabil és szagsemleges lapot kapunk.

Sűrűség ρK: 1150 ± 50 kg/m³
Páradiffúziós ellenállási szám μ: 13
Hővezetési tényező λ: 0,32 W/mK
Fajhő: c = 1,1 kJ/kgK
Brinell-keménység: 30 N/mm²
Vastagságváltozás 24 órás vízbemerítés után: < 2 %
Hőtágulási együttható: 0,001 %/K
Tágulás/zsugorodás a relatív páratartalom 30 %-os változásával (20 °C): 0,25 mm/m
Egyensúlyi nedvességtartalom 65 %-os relatív páratartalom és 20 °C-os léghőmérséklet mellett: 1,3 %
PH-érték: 7-8
DIN (MSZ) EN 13 501-1 szerinti tűzállóság: nem éghető, A2
DIN (MSZ) EN 15 283-2 szabvány szerinti besorolás: GF-I-W2-C1

Variotherm száraz rendszerű akusztikus álmennyzet, példa

Bevizsgált akusztikai modulok

A Variotherm akusztikus modulok az egyetlenek a piacon, amelyeket a beépített hűző-/fűtőcsővel együtt teszteltek.
A Variotherm akusztikai paneleket a TÜV Rheinland Nürnbergben tesztelte, az integrált VarioModul csővel együtt. Nyolc különböző próbatestet állítottunk fel egy modern, közel 400 m³ térfogatú és körülbelül 7 másodperces visszaverődési idővel rendelkező visszhangteremben, ahol minden szabványos frekvenciát részletesen teszteltünk egy meghatározott időszak alatt.

A tesztelés célja volt, a Variotherm Akustik modulok várható hangelnyelési együtthatója beépített helyzetben várható értékének meghatározása. Az eredmény: az akusztikus mennyezetfelület kiváló hangelnyelő képessége a TÜV által elvégzett vizsgálat alapján bizonyított és garantált!

Variotherm száraz rendszerű akusztikus álmennyezet, TÜV

A hűtő- és fűtőfelületek elrendezése

A mennyezet és a ferde tetősík ideálisan alkalmazhatók a felülethűtések és felületfűtések kialakítása során, mivel a sugárzó felületeket nem akadályozzák berendezési tárgyak.

A tapasztalataink alapján elmondható, hogy hőérzetünk az aktív hűtőfelülettől akár 3,5 m-re is kellemes. Magasabb helyiségeknél a mennyezetet célszerű függeszteni, mivel az emberi testre gyakorolt sugárzóhatás a távolság négyzetével csökken.
Tippünk: az akusztikus mennyezethűtést/-fűtést kombináljuk falfűtéssel/-hűtéssel.

Irányadó értékek a méretezéshez:

  • A helyiség padlófelületének 70-80 %-át vegyük figyelembe a mennyezeten, hűtőfelületként.
  • A helyiség padlófelületének 50-60 %-át vegyük figyelembe a mennyezeten, fűtőfelületként.

A szükséges terület pontos tervezéséhez hőveszteség- és hőterhelés-számítás szükséges.

Variotherm mennyezethűtés

VarioModul 11,6×1,5 Laser cső – alumíniumbetétes többrétegű cső

A Variotherm alumíniumbetétes, többrétegű, kompozit cső könnyen hajlítható, mégis alaktartó. Öt rétegből áll, amelyek egymással össze vannak kötve, így garantálva a könnyű hajlíthatóságot és az egyszerű feldolgozhatóságot az akusztikus mennyezeti modulok gyártása során.

A cső 100 %-ban védett az oxigéndiffúzió ellen: a lézerrel hegesztett alumínium réteg megakadályozza az oxigén csőfalon keresztüli fűtő-/hűtővízbe való bejutását, így a cső eliszaposodása szinte lehetetlen.

Az alumíniumréteg akár kilencszer kisebb lineáris hőtágulást garantál, mint a hagyományos műanyag csövek.

Variotherm VarioModul 11,6x1,5 mm Laser cső

Fából vagy fémből készült alépítmény

A Variotherm hűtő és fűtő akusztikus mennyezet tartószerkezete fémből vagy fából készül.
A fa- vagy fémprofilokból készült tartószerkezet képezi a mennyezet hűtésének/fűtésének alapját, mely kialakítható teljes felületi burkolással, illetve üregszigeteléssel és párafékkel (párazárral) vagy ezek nélkül.

Kérjük, vegye figyelembe:

  • Fából készült alépítmény esetén a felhasznált faanyagnak kellően száraznak, egyenesnek, csavarodásmentesnek kell lennie, és meg kell felelnie az ÖNORM EN 338 szabványnak (C24 osztályba sorolás).
  • Fém tartószerkezetek esetén a profiloknak lágy, ötvözetlen acélból kell készülniük, mindkét oldalon legalább 100 g/m² horganybevonattal, az ÖNORM/DIN 18182-1 szabványnak megfelelően.
  • Az alépítményt a modulok súlyára (20,5 kg/m²) kell tervezni. Az olyan további terheléseket, mint pl. a mennyezeti lámpák, a többrétegű burkolás és egyéb beépített alkatrészek, külön kell figyelembe venni.
Variotherm száraz rendszerű mennyezethűtés tartószerkezete

Gyors és egyszerű telepítés

A rugalmas Variotherm akusztikus mennyezeti modulrendszer szárazépítészeti módszerekkel utólag is beépíthető, telepíthető. Alépítményként fém vagy fa tartószerkezet egyaránt alkalmas.

Így történik a gyakorlatban: Haladjunk modulról, modulra és igazítsuk ezeket a helyükre, majd csavarozzuk fel. A modulok élére felvitt fugaragasztó stabilan rögzíti egymáshoz az egyes modulokat. A modulok nem látható, hátsó oldalában behelyezett VarioModul csöveket (alumíniumbetétes többrétegű, kompozit cső) a hűtési, fűtési osztó-gyűjtőhöz csatlakoztatjuk. Ezt követően a hűtő-fűtő álmennyezet készen áll a glettelésre és festésre.

A modulok problémamentesen festhetők a kereskedelemben kapható festékekkel, például latex, diszperziós vagy lakkfestékkel. Az ásványi festékeket, például a mész- és szilikátfestékeket annak gyártója jóvá kell, hogy hagyja a gipszrostlapokon való alkalmazásra. A modulok felületét általában két rétegben festik.

Variotherm száraz rendszerű akusztikus álmennyzet szerelése

Minden kéznél!

Akusztikus mennyezeti modulok integrált VarioModul csövekkel

Variotherm akusztikus modul metszete

Hangelnyelés: a perforált felület hátoldalát akusztikus filc borítja

Variotherm akusztikus modul hátoldala

Két komponens – egy fugaragasztó

Variotherm DUO fugaragasztó

100% tömítettség – préselt csőkötések

Variotherm préskötés készítése

Variotherm TOUCH HK helyiségtermosztát

Variotherm TOUCH HK helyiségtermosztát

VarioOsztó 5.0 fűtési és hűtési osztó-gyűjtő

Variotherm VarioOsztó 5.0 osztó-gyűjtő