Variotherm szegélyfűtők 2 típusa

Műszaki és szerelési alapinformációk

A Variotherm szegélyfűtők
kialakítása

A Classic és a Delta típusok

Variotherm szegélyfűtés elhelyezése

Egy rendszer, három funkció:
fűtés, hűtés és teljes falfelület

Hogyan működnek a szegélyfűtések?

A szegélyfűtéseket – melyek a falakat felmelegítik fel – lehetőség szerint a külső falak teljes hosszán szereljük fel őket. A levegő a padlószintről felfelé áramlik át szegélyfűtőn és a jelentős hőmérséklet-különbség miatt a közvetlenül a fal melletti zónában kezd függőlegesen keringeni. Ezt a jelenséget Coandă-effektusnak nevezik. Felfelé haladva a levegő átadja az általa szállított hőt a falnak, mely aztán a helyiség levegőjébe rétegződik.

A felmelegedett falfelület sugárzó fűtőfelületté válik és kialakul a kellemes helyiségklíma. Az alábbi infravörös felvételek bizonyítják a Variotherm szegélyfűtések gyors működését: néhány percen belül felépül az a meleg levegő fátyol, amely leárnyékolja a falak hidegsugárzását és felmelegíti a falat.

Variotherm szegélyfűtés működési elve

Hőmérsékleti görbe

Az ábra a helyiségben kialakuló hőmérséklet-eloszlási görbét mutatja egy szegélyfűtéssel fűtött nappaliban. Jól látható a padló és a mennyezet közötti csekély hőmérséklet különbség.

A szaggatott vonalak a mérőszonda által érzékelt sugárzó hőt jelzik. Ez egyértelműen magasabb, mint a szoba tényleges léghőmérséklete, mely bizonyítja, hogy a komfortérzet már energiatakarékos, alacsony helyiség-léghőmérséklet mellett is elérhető.

Variotherm szegélyfűtés hőmérséklet-eloszlás a helyiségben

A Coandă-effektus

A finom, meleglevegő-fátyol a hideg felületek előtt kering. A meleg levegő egységesen oszlik el a helyiségben és csak igen lassan süllyed a padlószint felé, így a fűtés során nem alakulnak ki jelentős légáramlások.

A Variotherm szegélyfűtők közvetlenül a nagy, (nem nyitható) üvegfelületek vagy hideg falak előtt kerülnek beépítésre, így ezek mentén rövid idő alatt felépül a meleglevegő-fátyol, a hideg pedig kívül marad.

A Coanda-effektus és a Variotherm szegelyfűtés

A Variotherm fűtőelemek

A kifejezetten erre a célra fejlesztett, magas hatásfokú fűtőelemek a Variotherm szegélyfűtések lelkét képezik. Rendkívül hatékonyak és optimális hőteljesítményt biztosítanak.

A fűtőelemek ø18 × 0,5 mm-es rézcsőből (DIN EN 12 449) és 56 × 78 mm-es vagy 38 × 78 mm-es alumínium lamellákból épülnek fel. Speciális gyártási eljárással kötjük össze a csövet és az alumínium lamellákat; ez teszi lehetővé a fűtőelemek magas teljesítményét.

Variotherm fűtőelemek

A Classic típusú szegélyfűtések – burkolja ízlés szerint

A Classic szegélyfűtő csak a fűtőelemekből és fali tartókból áll. Egyedi burkolatokkal, például akár tömör fával, teljesen tetszés szerint elláthatók.

Variotherm Classic szegélyfűtő

A Classic mini szegélyfűtőket olyan helyeken alkalmazzuk, ahol kevés hely áll a rendelkezésünkre.

Classic Ia, IIa és IIIa szegélyfűtők magasabb hőteljesítménnyel rendelkeznek.

Variotherm Classic szegélyfűtések metszetei

A Delta típusú szegélyfűtések – fémburkolatok több, mint 200 színben

A Delta szegélyfűtések vizuálisan illeszkednek a belsőépítészethez, mivel a fém burkolat – igény szerint –  több, mint 200 RAL színben választható. Minden tervezési elvárás teljesül!

Variotherm Delta szegélyfűtő

A Delta mini szegélyfűtőket olyan helyeken alkalmazzuk, ahol kevés hely áll a rendelkezésünkre.

A Delta Ia, IIa és IIIa szegélyfűtők magasabb hőteljesítménnyel rendelkeznek.

Variotherm Delta szegélyfűtések metszetei

A szegélyfűtések elhelyezése

A megfelelő fűtési rendszer kiválasztása mellett a szegélyfűtések helyes tervezéséhez elengedhetetlenek a helyiség méretére, a belmagasságára, az ajtó- és ablakméretekre, az építőanyagokra és az épületfizikai adatokra vonatkozó információk. A konnektorok tervezésénél ügyeljen arra, hogy azok a szegélyfűtők felett helyezkedjenek el. Javasoljuk, hogy a kész padló felső síkjától kb. 350 mm-re alakítsuk ki az aljzatokat.

Az egyes szegélyfűtők méretét a következő tényezők befolyásolják:

  • az előremenő fűtővíz-hőmérséklet
  • a kívánt fűtőteljesítmény
  • a rendelkezésünkre álló hely, a lehetséges beépítési hossz

Meghatározó fontosságú, a szegélyfűtés legmagasabb előremenő fűtővíz-hőmérsékletének helyes megválasztása, hiszen a helyiség kényelmes fűtése csak így lehetséges. Javasoljuk, hogy az előremenő fűtővíz-hőmérsékletet ne tervezzük 60 °C-nál magasabbra, mert ellenkező esetben a lamellahőmérséklet elősegítheti a porkeringtetést, mely egészségtelen levegőminőséghez vezethet. Az optimális előremenő fűtővíz-hőmérséklet 50 és 55 °C között van.

Variotherm szegélyfűtések tervezése

Egyszerű és gyors telepítés

A szegélyfűtők egyszerűen felszerelhetők minden elkészült, vakolt vagy faanyagú falfelületre, falfülkébe vagy parapetre.

A szerelést egy személy is elvégezheti: csavarozza a konzolokat a falra és helyezze be a fűtőelemeket. Ezután csatlakoztassa a fűtőelemeket a fűtési hálózathoz, majd rögzítse a burkolatot. Kész!

Variotherm szegélyfűtések szerelése

Minden kéznél!

A Variotherm által fejlesztett magas hatásfokú fűtőelemek

Variotherm fűtőelemek

Classic szegélyfűtés egyedi burkolattal

Variotherm classic szegélyfűtő burkolata

Delta szegélyfűtők burkolata több, mint 200 RAL színben!

Variotherm Delta szegélyfűtők burkolata akár 200 RAl színben

Delta szegélyfűtés burkolat-színminták

Variotherm Delta burkolat-színminták

Helyiséghőmérséklet beállítása pl. termosztatikus szeleppel

Variotherm szegélyfűtők szabályozása pl. termosztatikus szeleppel

VarioOsztó 5.0 fűtési és hűtési osztó-gyűjtő

Variotherm VarioOsztó 5.0 osztó-gyűjtő