Variotherm száraz rendszerű falfűtés és falhűtés

Optimális hőmérséklet az év 365 napján

klíma száraz rendszerű falhűtés falfűtés szerelés

A falfűtés a fűtés egyik legrégebbi formája. Már a rómaiak is nagyra értékelték a falfűtés nyújtotta kellemes meleget és így fűtötték házaikat, közösségi tereiket. A meleg vízzel üzemelő falfűtés a fal teljes felületét gyorsan és egyenletesen melegíti fel egy falsík alatt elhelyezett csőrendszer segítségével. Nyáron ugyanez a rendszer – hűtött víz keringtetésével – kellemesen hűti helyiségeinket.

 

hősugárzás – a kitűnő hőérzet forrása

A száraz rendszerű falfűtés a hősugárzás elve alapján működik: az infravörös hullámok falfelületről merőlegesen indulva érik a bútorainkat és a helyiség fűtetlen felületeit. E felületekkel ütközve az infravörös sugarak hővé alakulnak, felmelegítik azokat, majd a hőt átadják a helyiség levegőjének. Az emberi test ugyanígy, szinte „belülről” melegszik fel.

Ezt a meleget különösen természetesnek és kellemesnek találjuk, mivel elvileg a napsugárzáshoz hasonló.

További előnye pedig az, hogy alig van konvekció, azaz télen elkerülhető, hogy helyiségünk levegője túlságosan szárazzá váljon.

Nyáron kb. 16-20 °C-os hűtött víz áramlik a csöveken keresztül, így a szobák kellemesen hűthetők.

Egy rendszer, Két funkció:
hűtés és fűtés

klíma száraz rendszerű falhűtés falfűtés nyari meleg

Zajtalan hűtés a nyári melegben

A száraz rendszerű falfűtés falhűtő rendszerként alkalmazva megakadályozható helyiségeink felmelegedése a nyári hőségben. Ennek oka igen egyszerű, hiszen, ha 16-20 °C-os hűtött vizet áramoltatunk a csövekben, a falak lehűlnek, így kellemesen, egészségesen hűtik a helyiségeket is. Mindez egy és ugyanazon rendszerrel: télen fűt – nyáron hűt! Ezenkívül, a falhűtés a hagyományos légkondicionáló rendszerekhez képest akár 30 % energiaköltséget is megtakarít.

Mivel a falhűtés sugárzásos hőcsere elvén működik, nincs huzat és nincs zaj, így éjszaka is üzemelhet.

Extra előny: a falon nincs zavaró klímaberendezés.

klíma száraz rendszerű falhűtés falfűtés tetőtér

Ideális választás a tetőtérben

A Variotherm száraz rendszerű falfűtése, falhűtése 16 különböző, előregyártott modulra épül. Ezek rugalmasan alkalmazhatók és bármilyen függőleges vagy ferde síkon rögzíthetők.

A mindössze 18 mm lapvastagságával a ModulWand rendszer rendkívül helytakarékos, így nem állhat semmi a tetőtér beépítésének útjába. Fűtés, hűtés és teljes falfelület – egyetlen munkafázisban!

A tetőtér nyári túlmelegedése sem jelenthet gondot, hiszen a ferde felületek, tetősíkok felhasználhatók hűtőfelületekként.

klíma száraz rendszerű falhűtés falfűtés fürdőszoba

FürdőszobA felújítás

A száraz rendszerű falfűtések problémamentesen szerelhetők be, utólag is, akár csak egy-egy helyiségbe. A falfűtéssel a fürdőszoba még kellemesebbé tehető, hiszen a helyiség gyorsan felmelegszik, a meleg falak által keltett hőérzet pedig fantasztikus. A fürdés során bepárásodott tükör a múlté!

Ha a többi helyiségben meg kell tartani a hagyományos, radiátoros fűtést, úgy ajánljuk szivattyús osztó- és mikroállomásainkat, melyek hidat képeznek a magas hőmérsékletű régi és az új, alacsony hőmérsékletű rendszerek között. A radiátoros fűtés vezetékhálózata akár használatban maradhat.

klíma száraz rendszerű falhűtés falfűtés műemlék felújítás

Ideális műemlékeK felújítása esetén

Számos esetben találkozunk olyan elvárással, ahol műemléki védelem alatt álló épületek részére kell valamilyen, az eredeti állapotnak megfelelő, annak megtartását segítő, ám mégis energiatakarékos fűtési és hűtési megoldást ajánlanunk.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy száraz rendszerű falfűtéseink Európa számos pontján nyújtják a legkiválóbb megoldásokat e feladatok elvégzésére.

Bőséges, előregyártott és azonnal szállítható modulkészletünk minden építészeti, belsőépítészeti igényt kielégít.

klíma száraz rendszerű falhűtés falfűtés képek elhelyezése

Képek elhelyezése? Mi sem egyszerűbb!

A Variotherm elektronikus csőkeresővel és a termofóliával a falfűtő, falhűtő rendszer többrétegű, alumíniumbetétes csövei utólag is könnyen megtalálhatók. Lehet tehát a falfűtő felületre képeket függeszteni? Igen!

A Variotherm száraz rendszerű falfűtés és falhűtés esetén a fűtő- és hűtőcsöveket a panel hátsó oldalában helyezzük el. Mivel ezek alumíniumbetétes többrétegű csövek, így könnyen megtalálhatók: elektronikus csőkeresőnk a VarioModul csöveket az alumíniumrétegük alapján érzékeli és hangjelzéssel, illetve LED fénnyel jelzi azok helyét. Ha a falfűtés üzemel, a csövek könnyen megtalálhatók a termofólia segítségével is.

klíma száraz rendszerű falhűtés falfűtés bútor

Lehet-e bútorokat a falfűtő felület elé állítani?

Ha a falfűtő, falhűtő felületet túl nagy felületen takarjuk el nagyméretű bútorokkal, az csökkenti annak fűtő- és hűtőteljesítményét. Kisebb polcok vagy komódok esetleg egy kanapé problémamentesen elhelyezhetők a falfűtő, falhűtő rendszer előtt. A falibútor a nappaliban, vagy például egy nagy szekrény nem megfelelő, mivel túl nagy felületet takarnak. Az ökölszabály szerint a hőleadó felület legfeljebb 15%-a takarható el jelentős teljesítménycsökkenés nélkül.

Tippünk: Egyeztesse előre a helyiség belsőépítészetét, berendezésének koncepcióját.

klíma száraz rendszerű falhűtés falfűtés energiatakarékos

Energiatakarékosság egy életen át

A száraz rendszerű falfűtés alacsony hőmérsékletű rendszer. Ez azt jelenti, hogy a nagy felületű beépítésnek köszönhetően ez a felületfűtés alacsony fűtővíz-hőmérséklet mellett működhet. A külső hőmérséklettől függően általában elegendő a vizet 26 és 38 °C közötti hőmérsékletre felmelegíteni. Ehhez képest a hagyományos radiátorok akár 60 °C-os előremenő vízhőmérsékletet is igényelnek, mivel kis méretük miatt a hőt pontszerű hőforrásként adják le.

Egy másik ok, amiért a falfűtés és a falhűtés energiát takarít meg az az a tény, hogy a sugárzó hőnek köszönhetően a helyiség levegőjének hőmérséklete a konvekciós fűtéshez képest akár 2 °C-kal is csökkenthető. Ennek ellenére jobban érezzük magunkat a szobában, mint korábban. Minden egyes °C, amellyel helyiségeink hőmérsékletét csökkentjük, évente kb. 6 % fűtési költséget takarít meg.

Tippünk: A jól szigetelt födémek és külső falak csökkentik a helyiség hőveszteségét, így pénzt takarítanak meg Önnek.

Ha a száraz rendszerű falfűtést falhűtésként alkalmazunk, akkor a sugárzásos hőcsere miatt már 26 °C körüli hőmérsékleten is jól érzzük magunkat a helyiségben. Összehasonlításképpen: ha légkondicionálóval hűtünk, akkor körülbelül 23 °C-ra kell lehűtenünk a helyiséget ahhoz, hogy ugyanazt a jó hőérzetet érjük el. Ez azt jelenti, hogy a vízüzemű felülethűtő rendszer akár 30 százalékos energiaköltség-megtakarítást nyújthat.

Plusz: a falhűtés mindezt huzat- és zajmentesen biztosítja.

t
klíma száraz rendszerű falhűtés falfűtés padlófűtés

falfűtés vagy padlófűtés?

A padlóhoz képest a fal nagyobb hőleadó felületet kínál a fűtéshez és hűtéshez. A helyiségben tartózkodó emberek több sugárzó energiát élveznek, mint a padlófűtés esetében.

A jobb magyarázat érdekében tegyünk egy rövid kirándulást a fizikába világába: a sugárzó hő infravörös sugarak formájában jelenik meg, melyeket a fűtőfelület önmagára merőlegesen bocsát ki. A falfűtés esetében ezek az infravörös sugarak az emberi test teljes magasságával kerülnek közvetlen kapcsolatba, az „belülről” melegszik fel. A padlófűtés esetében az ember bőrfelületének elenyésző százalékával vesz részt a közvetlen sugárzásos hőcserében.

A száraz rendszerűú falfűtés mellett az emberek maguk választhatják meg a fűtőfelülettől való távolságukat, attól függően, hogy milyen melegre van szükségük. A padlófűtésnél az ember közvetlenül érintkezik a fűtőfelülettel.

Egy másik előnye a nedves esztrich padlófűtéssel szemben, hogy a falfűtés jobban, pontosabban szabályozható. Ez azt jelenti, hogy gyorsabban tud reagálni olyan hőmérséklet-ingadozásokra, mint például amikor a nap délután, az átmeneti időszakban az ablakon besütve felmelegíti a helyiséget.

A Variotherm száraz rendszerű falfűtés padlófűtéssel kombinálva = 100 % kényelem!

És még egy plusz: nyáron a fal kellemesen és egészségesen hűti a szobáinkat.

előnyök

Élvezze a sugárzó hőt mindenütt! A falfűtéssel/-hűtéssel otthonában kiváló hőérzet alakul ki, évszaktól függetlenül optimális hőmérséklet uralkodik.

 

 • Láthatatlanul a falba építve – nagyobb szabadság a belsőépítészetben
 • Huzatmentes – nem kavarja fel a port
 • Zajtalan – éjszaka is működhet
 • Aljzatok, villanykapcsolók, képek elhelyezése – nem probléma!
 • Kellemes helyiségklíma a sugárzásos hőcserének köszönhetően
 • A hőmérséklet minden helyiségben egyedileg szabályozható
 • Az alternatív energiaforrások, mint például hőszivattyú, napenergia, biomassza ideális társa
 • Akár 25 % fűtési költségmegtakarítás
 • Karbantartásmentes
 • 10 év garancia

Fűtés, hűtés és kész fal egyben, mindezt egyetlen rendszerrel. A melegvízüzemű, száraz rendszerű falfűtés télen kellemes hőérzetet biztosítva fűt, nyáron pedig csodálatosan hűvös helyiségklímát nyújt. A rendszer száraz technológiával készül, így gyorsan és egyszerűen szerelhető.

 

 • Könnyen és rugalmasan telepíthető száraztechnológiás rendszer
 • 16 előregyártott modultípus
 • Teljes rendszer egy forrásból
 • Ajánlati tervezés, tanácsadás, szállítás – természetesen költségmentesen
 • Energiahatékony alacsony hőmérsékletű rendszer
 • Új építkezésekhez és felújításokhoz – műemlék épületek esetében is
 • Megújuló energiaforrásokkal is optimálisan kombinálható
 • Korróziómentes fűtési és hűtési csövek (többrétegű, alumíniumbetétes kompozit csövek)
 • Úttörő a száraztechnológiás fűtési és hűtési rendszerek terén, több mint 40 év tapasztalattal
 • 10 év garancia

Nincsenek többé zavaró radiátorok! A falfűtés és falhűtés optimális partner a nagyobb tervezői szabadsághoz a helyiségek kialakítása során! A fűtő- és hűtőrendszer láthatatlanul, a falba építve – szabadon engedheti kreativitását. Ön tervezi az épületet, mi biztosítjuk hozzá a kényelmet!

A száraz rendszerű falfűtés/-hűtés huzatmentesen működik, és kórházakban és más egészségügyi létesítményekben is előnyösen használható.

 

 • Fűtés, hűtés és kész fal egyben, egy munkafázisban
 • Láthatatlan és helytakarékos – a nagyobb tervezési szabadság érdekében
 • Huzatmentes – egészségügyi létesítményekben is alkalmazható
 • Alacsony energiaköltségek
 • Zajtalan – éjszaka is működhet
 • Aljzatok, villanykapcsolók, képek felfüggesztése – nem probléma!
 • Smart Home technológiákkal is vezérelhető
 • Nedves helyiségekben is beépíthető, pl. fürdőszobák felújítása során (W3 igénybevételi csoportig)
 • Látványosan szerelhető, komplett rendszer
 • Rövid beépítési idő – utólag is kialakítható
 • Tűzbiztos, építésbiológiai bevizsgálással rendelkező gipszrostlemezek

A száraz rendszerű Variotherm falfűtés és falhűtés gyorsan és egyszerűen telepíthető. Az előregyártott modulok 10 fix és 6 változtatható magasságú változatban szállítható. Bármilyen lejtésű és összetettségű tetőszerkezetre felszerelhetőek. A modulok felszerelésük után csak glettelést és festést igényelnek.

A falfűtés/-hűtés utólag is kialakítható és kiválóan alkalmazható műemléképületek felújítása során is.

 

 • Könnyen és rugalmasan telepíthető szárazépítészeti rendszer
 • Optimális választás fa- és fémvázas épületek, készházak építése, valamint tetőtérbeépítések és felújítások során
 • Nagyobb kényelem a nagy felületű hűtés és fűtés révén
 • Fűtés, hűtés és kész falfelület egyben, egy munkafázisban
 • Tűzbiztos, építésbiológiailag bevizsgált gipszrostlapok
 • Nedves helyiségek, pl. fürdőszobák felújítása során is alkalmazható (W3 igénybevételi csoportig)
 • Süllyesztett elektromos aljzatok könnyen integrálhatók
 • Költségmentes ajánlati tervezés és szállítás
 • Energiahatékony alacsony hőmérsékletű rendszer
 • Ideális felújításokhoz és műemlék épületekhez
u
Melyik fűtési rendszer a megfelelő?

Ha fűtésfelújítást tervezünk vagy saját otthont építünk, előbb-utóbb döntést kell hoznunk, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. Felmerül emellett annak kérdése is, hogy szeretnénk-e nyáron hűtéssel kényelmessé tenni otthonunkat? A Variotherm egyedi megoldásokat és rendszereket kínál, amelyek egyaránt alkalmasak mindkét feladatra: mind a fűtésre, mind pedig a hűtésre. Nálunk megtalálja az Önnek megfelelő fűtési rendszert!

Beépíthetek falfűtést ferde tetősíkokra is?

A rugalmas, száraz rendszerű falfűtés és falhűtés ferde tetőksíkokra is beépíthető. Egy és ugyanazon rendszerrel nyáron fűthet, télen pedig hűthet. A száraztechnológiás változat ideális olyan műemléképületekben való alkalmazásra is, ahol a padlót nem szabad megbontani.

Hogyan javíthatom a beltéri klímát?

A nem megfelelő beltéri klíma fáradttá tesz minket, nem tudunk feladatainkra megfelelően koncentrálni. Az eredmény: a teljesítményünk csökken. Ennek nem kell így lennie, mert a beltéri klíma egyszerű tippekkel gyorsan javítható. A Variotherm a legjobb tippeket az nyújtja az egészséges beltéri klíma érdekében.

Falfűtés mellett is lehet képeket a falra függeszteni?

Nem probléma! A fűtéscsöveket utólag lehet könnyen megtalálhatjuk elektronikus csőkeresőnkkel vagy – a fűtés üzemelésekor – termofóliával. Szívesen segítünk, tudjon meg többet a képek száraz rendszerű falfűtő felületre történő felfüggesztéséről.