Variotherm szegélyfűtés – 1 rendszer 2 változatban

Kellemes helyiséghőmérséklet új és régi épületekben

szegélyfűtés radiátor Variotherm

A Variotherm szegélyfűtők gyorsan telepíthetők mind új épületekbe, mind a felújítások során. Ezeket a padlósík felett, a külső falak belső oldalán helyezik el. Alkalmazásukkal rövid időn belül a meleglevegő-függöny épül fel, amely a hideg felületek előtt keringve felmelegíti a hűvös falfelületet és meggátolja annak kedvezőtlen hidegsugárzását. Az eredmény: a sugárzó hő, mely kellemesen meleg beltéri klímát kölcsönöz.

 

Hogyan biztosít kényelmes meleget a szegélyfűtés?

A Variotherm szegélyfűtők műszaki alapját a fűtőelemek alkotják: ezeket egy rézcsőre erősített alumínium lamellákalkotják. A meleg víz a rézcsövön átáramolva felmelegíti a lamellákat és a köztük áramló levegőt. A hőt a falon keresztül – a Coandã-effektusnak nevezett fizikai jelenségnek köszönhetően – adja le olyan módon, hogy a szegélyfűtőből kiáramló meleg levegő a felette lévő falfelületet felmelegíti és a falfelület hideghatását meggátolja.

A fűtőelemek egyedileg is burkolhatók és a belső kialakításhoz igazíthatók (lehet pl. fa vagy fém).

Sokoldalú fűtőrendszer:
a szegélyfűtés

szegélyfűtés radiátor Variotherm száraz fal

Száraz falak a szegélyfűtőknek köszönhetően

A nedves falak jó táptalajt kínálnak a penész kialakulásához. A szegélyfűtők megakadályozzák a falak penészesedését, mivel rendszeresen felmelegítik a teljes falfelületet. A szegélyfűtők beépítése felújítások során is egyszerűen lehetséges.

Tippünk: A jó külső szigetelés megakadályozhatja a nedves falak és ezáltal a penészesedés kialakulását.
A kevésbé jól szigetelt épületek esetén ne takarjuk el bútorokkal a külső falakat, így elkerülhetjük azok nedvesedését.

szegélyfűtés radiátor Variotherm

Hová építjük be a szegélyfűtőket?

A Variotherm szegélyfűtők pillanatok alatt meleg levegő függönyt képeznek a hideg fal- és üvegfelületek mentén. A több mint 200 RAL színben kapható szegélyfűtő típusok attraktívak és rugalmasan támogatják belsőépítészeti elképzeléseit.
A szegélyfűtőket a helyiségen belül, a külső falakon helyezik el. Két okból: egyrészt kellemesen felmelegítik a helyiséget, másrészt megakadályozzák, hogy a hideg falfelületeken kondenzvíz képződjön, így szárazon tartja a falat.

A szegélyfűtő rendszer mind hagyományos, mind alacsony hőmérsékletű hőforrásokkal egyaránt működtethető.

szegélyfűtés radiátor Variotherm

Lehet-e bútorokat elhelyezni a szegélyfűtők előtt?

A Variotherm szegélyfűtőket a fal alsó részén, falsíkra vagy falhoronyba szerelhetjük.
A bútorokat szinte korlátozás nélkül elrendezhetjük, bár közvetlenül a szegélyfűtő előtt zárt, magas bútorokat nem javasolt elhelyezni, mivel a levegőnek akadálytalanul kell ki- és beáramolnia.

Fontos, hogy a faltól nyolc-tíz centiméteres távolságot tartsunk. A szegélyfűtő csak így képes hatékonyan üzemelni.

szegélyfűtés radiátor Variotherm

Szegélyfűtők elhelyezésének feltételei

Javasoljuk, hogy a szegélyfűtőket a helyiség külső falaiak belső oldala mentén, azok teljes hosszának legalább 70%-án helyezzük el.
Az előremenő fűtővíz-hőmérsékletet 40 és legfeljebb 55 °C között ajánlott megválasztani.

előnyök

A szegélyfűtők gyorsan építik fel a meleglevegő függönyt a hideg falak mentén, felmelegítve a falfelületet. Az így kialakult sugárzó hő gyorsan felfűti a helyiséget a kívánt hőmérsékletre. Kialakítástól függően a helyiségek 15-30 perc elteltével kellemesen meleggé válnak. A szegélyűtők utólag is könnyen felszerelhetők.

 

 • A szegélyfűtés gyorsan felmelegszik és könnyen szabályozható
 • Megakadályozza a penészesedést és a nedves falakat
 • A fűtéscsövek láthatatlanul futhatnak akár a burkolatban
 • Elegáns megjelenés – rugalmas kialakítás
 • Utólagosan felszerelhető
 • Akár 25 % fűtési költségmegtakarítás

A szegélyfűtők úgy új, mint régi és műemlék épületekbe egyaránt beépíthetők. Ha nedves külső falakink vagy nagy üvegfelületeink vannak legalább 16-30 cm-es parapetmagassággal, a szegélyfűtés tökéletes megoldás: meleg légfüggönye melegen tartva a falfelületet megakadályozza a penészesedést.

 

 • Különleges projektek valósíthatók meg
 • Különböző termékváltozatok – a szükséges teljesítménytől függően
 • Felújítások esetén a meglévő alapvezetékek felhasználhatók
 • A Variotherm támogatja Önt a tervezésben
 • A fűtéscsövek láthatatlanul futnak a burkolatban
 • Tökéletes választás a fűtésfelújítások során
 • Made in Austria

Egyedi kialakítású és diszkrét megjelenésű. A szegélyfűtő bárhová illeszkedik, a belsőépítészeti elvárásoknak jól megfeleltethető. A Delta szegélyfűtő-típus több mint 200 RAL színben választható, de egyedi burkolatok is kialakíthatók.

 

 • Elegáns megjelenés
 • Rugalmas kialakítás – burkolási lehetőségek széles választéka
 • Fenntartható fűtés – alacsony fűtővíz-hőmérséklet
 • Ideális felújítások során
 • Made in Austria
 • 10 év garancia
u
Mit takar a szegélyfűtés?

A szegélyfűtés kellemes hőérzetet biztosít fűtendő helyiségeinkben. A padlóhoz közel, az fölé, a külső falak belső oldalán helyezzük el. Rövid időn belül kialakul az a finom meleglevegő-függöny amely a hideg felületek előtt kering. Felmelegítve a hűvös falfelületeket, meggátolja a falak hideghatását.

Hogyan működnek a szegélyfűtések?

A szegélyfűtés műszaki lelke a fűtőelem: egy rézcső, amelyen alumínium lamellákat helyezünk el. A meleg víz átfolyik a rézcsövön és felmelegíti a lamellákat és a közük található levegőt. A hőt a falon keresztül – a Coandã-effektusnak nevezett fizikai jelenségnek köszönhetően – adja le, mégpedig úgy, hogy a szegélyfűtőből kiáramló meleg levegő azt úgy melegíti fel, hogy közben a falfelület hideghatását meggátolja. A meleg levegő – mint egy függöny –  a falsík előtt kering.

Hol használják a szegélyfűtéseket?

A szegélyfűtés használható új vagy meglévő, de akár műemlék épületekben vagy templomokban padfűtésként is. A szegélyfűtés ideális egészségügyi létesítményekben vagy nagy üvegfelületek előtt, ahol legalább 16-30 cm-es parapet magasság áll rendelkezésünkre.

Hogyan száríthatom ki nedvesedő falaim felületét?

A nedves falak hajlamosak a penészesedésre. A szegélyfűtés megakadályozza a falfelületek penészesedést, köszönhetően annak, hogy rendszeresen felmelegíti a teljes falfelületet. Szegélyfűtés kialakítása e feladatokat célzó felújítások során is kitűnő választás.

Vannak-e hátrányai a szegélyfűtésnek?
 • A felületfűtésekhez képest e fűtési mód – bár a hagyományos fűtőtestekhez képest attraktívabb – megjelenik a helyiségben. A belsőépítészeti elvárásokhoz optimálisan idomul.
 • Ha a felújítandó épületben beépített bútorok vannak, ezeket figyelembe kell venni a tervezés során.
 • Legalább 35 °C-os előremenő fűtővíz-hőmérséklet.